Recept från Vegetariska kassen v.45 (2017)
40 min
Portioner: 4
1. Koka valfritt ris till 4 personer.
2. Sås (mixerbunke + mixerstav): Skala och tärna 1 mango grovt. Tillsätt mangon, 2 ½ dl havregrädde, ½ fp solroskärnor (50 g), 2 tsk vitvinsvinäger, 2 tsk sambal oelek och ½ tsk salt i bunken. Mixa till en halvgrov sås.
3. Kikärtscurry (traktörpanna + lock): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Ansa och skär 1 fp haricots verts (150 g) i två delar. Hetta upp 2 msk olivolja och bryn 2 pressade vitlöksklyftor, löken, haricots vertsen och 1 fp avrunna kikärtor (400 g) på medelhög värme ca 2 min. Tillsätt mangosåsen och låt puttra under lock ca 5 min.
4. Vänd ner 125 g bladspenat i pannan och låt allt bli varmt.
5. Sallad (skål): Strimla 1 bit rödkål (400 g) och grovhacka 1 kruka koriander. Strimla ½ fp salladslök (ca 60 g). Blanda allt i skålen med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
6. Servera kikärtsgrytan med riset och salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Salladen håller 3-4 dagar i kylen.
Förbered: Salladen går bra att göra i förväg och förvara övertäckt i kylen (punkt 5).
4 port valfritt ris
1 mango
2 ½ dl havregrädde
½ fp solroskärnor (50 g)
2 tsk + ½ msk vitvinsvinäger
2 tsk sambal oelek
100 g gul lök (1-2 st)
1 fp haricots verts (150 g)
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 fp kikärtor (400 g)
125 g bladspenat
1 bit rödkål (400 g)
1 kruka koriander
½ fp salladslök (ca 60 g)