Hemköp

Ugnsgratinerad rödspätta med tomat och machésallad

Recept från Vardagskassen v.46 (2017)

35 min

Ugnsgratinerad rödspätta med tomat och machésallad

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris
ca 600 g rödspätta
2 krm vitpeppar
250 g tomater (3-4 st)
100 g gul lök (1-2 st)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk basilika
½ fp riven ost (75 g)
½ gurka
1 fp machésallad (70 g)
½ msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Koka valfritt ris till 4 personer.

3. Rödspätta + sås (ugnsform 15 x 20 cm + stekpanna): Krydda ca 600 g rödspätta med ¾ tsk salt och 2 krm vitpeppar. Rulla ihop fileérna och lägg i formen.

4. Tärna 250 g tomater (3-4 st). Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Smält 1 msk smör i pannan, bryn tomaterna och löken på medelvärme i ca 3 min. Strö över 1 msk vetemjöl och vispa ner 2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Krydda med 1 tsk basilika, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt puttra i 1 min.

5. Häll såsen över rödspättan i formen och strö över ½ fp riven ost (75 g). Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 min.

6. Sallad (skål): Tärna ½ gurka och blanda med 1 fp machésallad (70 g), ½ msk olivolja och 1 tsk vitvinsvinäger i skålen.

7. Servera spättagratängen med riset och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2-3 dagar i kylen. Allt utom salladen går bra att frysa.

Förbered: Blanda ingredienserna till såsen (punkt 4) i förväg. Förvara i kylen.

Tips! Såsen går att variera i massor, lägg till 1 msk tomatpuré så får ni en krämig tomatbaserad sås. Eller byt ut basilikan mot oregano.

Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon