Hemköp

Äppelkyckling med rostade grönsaker

Recept från Vardagskassen v.47 (2017)

35 min

Äppelkyckling med rostade grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
½ msk kinesisk soja
½ msk honung
1 tsk rosmarin
ca 600 g kycklinglårfilé
½ blomkål
300 g morötter (3-4 st)
1 tsk timjan
4 port valfritt gryn
100 g gul lök (1-2 st)
2 äpplen
2 msk smör
1 fp babyspenat (70 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Kyckling + marinad (bunke): Skiva 2 vitlöksklyftor. Blanda vitlöken med 3 msk olivolja, 1 msk dijonsenap, ½ msk kinesisk soja, ½ msk honung, 1 tsk rosmarin, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Vänd ner ca 600 g kycklinglårfilé och blanda runt.

3. Grönsaker (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär ½ blomkål i bitar och buketter. Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) i 2 cm stora bitar. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, 1 tsk timjan och ½ tsk salt på plåten. Rosta högt upp i ugnen i 20-25 min.

4. Koka valfritt gryn till 4 personer.

5. Äppelkyckling (traktörpanna + lock): Klyfta 100 g gul lök (1-2 st) och 2 äpplen. Smält 2 msk smör i pannan och bryn kycklingen i marinaden tillsammans med löken och äpplena på medelhög värme i ca 2 min, tills kycklingen fått färg. Häll över 1 ½ dl vatten och sätt på locket. Låt puttra ca 10 min, tills kycklingen är klar.

6. Vänd ner 1 fp babyspenat (70 g) med grönsakerna på plåten. Servera äppelkycklingen med skyn, grynen och de rostade grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Kycklingen och grynen går bra att frysa om det blir mat över. Hela rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Marinera gärna kycklingen (punkt 2) i förväg och förvara i kylen.

Tips! Har du trötta grönsaker i kylen som behöver gå åt, skiva upp dem och lägg på plåten tillsammans med blomkålen och morötterna.

Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon