Hemköp

Äppelkyckling med rostade grönsaker

Recept från Vardagskassen v.47 (2017)

35 min

Äppelkyckling med rostade grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
½ msk kinesisk soja
½ msk honung
1 tsk rosmarin
ca 600 g kycklinglårfilé
½ blomkål
300 g morötter (3-4 st)
1 tsk timjan
4 port valfritt gryn
100 g gul lök (1-2 st)
2 äpplen
2 msk smör
1 fp babyspenat (70 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Kyckling + marinad (bunke): Skiva 2 vitlöksklyftor. Blanda vitlöken med 3 msk olivolja, 1 msk dijonsenap, ½ msk kinesisk soja, ½ msk honung, 1 tsk rosmarin, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Vänd ner ca 600 g kycklinglårfilé och blanda runt.

3. Grönsaker (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär ½ blomkål i bitar och buketter. Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) i 2 cm stora bitar. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, 1 tsk timjan och ½ tsk salt på plåten. Rosta högt upp i ugnen i 20-25 min.

4. Koka valfritt gryn till 4 personer.

5. Äppelkyckling (traktörpanna + lock): Klyfta 100 g gul lök (1-2 st) och 2 äpplen. Smält 2 msk smör i pannan och bryn kycklingen i marinaden tillsammans med löken och äpplena på medelhög värme i ca 2 min, tills kycklingen fått färg. Häll över 1 ½ dl vatten och sätt på locket. Låt puttra ca 10 min, tills kycklingen är klar.

6. Vänd ner 1 fp babyspenat (70 g) med grönsakerna på plåten. Servera äppelkycklingen med skyn, grynen och de rostade grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Kycklingen och grynen går bra att frysa om det blir mat över. Hela rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Marinera gärna kycklingen (punkt 2) i förväg och förvara i kylen.

Tips! Har du trötta grönsaker i kylen som behöver gå åt, skiva upp dem och lägg på plåten tillsammans med blomkålen och morötterna.