Recept från Vardagskassen v.47 (2017)
45 min
Portioner: 4
2 auberginer
4 ½ msk olivolja
50 g rödlök (½-1 st)
1 röd chili
1 fp torkade röda linser (200 g)
1 fp krossade tomater (390 g)
1 fp passerade tomater (400 g)
2 ½ dl havregrädde
1 msk buljongpulver
1 msk timjan
1 msk + 1 tsk oregano
1 fp fetaost (150 g)
1 fp mozzarella (125 g)
1 bit vitkål (400 g)
200 g morötter (2-3 st)
1 msk vitvinsvinäger
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Aubergine (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär 2 auberginer i ½ cm breda skivor på längden. Lägg på plåten, krydda med ½ tsk salt och 1 ½ msk olivolja. Stek högt upp i ugnen i ca 15 min.
3. Linssås (traktörpanna): Hacka 50 g rödlök (½-1 st) och 1 röd chili. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan, bryn löken och chilin i 2 min på medelhög värme. Tillsätt 1 fp torkade röda linser (200 g), 1 fp krossade tomater (390 g), 1 fp passerade tomater (400 g), 2 ½ dl havregädde, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 msk timjan, 1 msk oregano, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Låt puttra i ca 15 min på medelvärme.
4. Moussaka (ugnsform 20 x 30 cm): Varva aubergineskivorna med linssåsen i formen. Avsluta med att smula/riva över 1 fp fetaost (150 g) och 1 fp mozzarella (125 g). Grädda högt upp i ugnen i ca 15 min.
5. Sallad (skål): Hyvla 1 bit vitkål (400 g) med osthyvel. Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Blanda allt i skålen med 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk oregano, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.
6. Servera moussakan med salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Salladen håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Aubergineskivorna (punkt 2) kan stekas i förväg och linssåsen kan kokas ihop (punkt 3). Förvara i täckta bunkar i kylen. Salladen (punkt 5) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckt skål i kylen.
Tips! Ta gärna med kärnorna från chilin i linssåsen för att få lite hetta. Skär av toppen på chilin och smaka av, så kan du känna hur stark just den chilin du fått är.