Hemköp

Vita bönbiffar med kall citronsås och rostade rotfrukter

Recept från Vegetariska kassen v.47 (2017)

45 min

Vita bönbiffar med kall citronsås och rostade rotfrukter

Portioner: 4

Ingredienser

250 g morötter (2-3 st)
400 g palsternacka
1 bakpotatis
½ bit vitkål (200 g)
1 zucchini
150 g rödlök (2-3 st)
4 msk olivolja
2 fp stora vita bönor (820 g)
½ fp rostade/saltade
solroskärnor (100 g)
30 g rucola
½ dl majsstärkelse
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 ½ tsk spiskummin
3 dl gräddfil
½ citron
1 tsk honung
½ fp salladslök (ca 60 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Rotfrukter (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala 250 g morötter (2-3 st), 400 g palsternacka och 1 bakpotatis. Skär alltihop i 1 cm breda stavar. Grovhacka ½ bit vitkål (200 g). Slanta 1 zucchini och klyfta 150 g rödlök (2-3 st). Lägg allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min.

3. Biffar (bunke + mixerstav): Blanda 2 fp avrunna vita bönor (820 g), ½ fp rostade/saltade solroskärnor (100 g), 30 g rucola, ½ dl majsstärkelse, 1 ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 ½ tsk spiskummin, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Mixa till en halvgrov smet och blanda runt.

4. Citronsås (skål): Blanda 3 dl gräddfil med saften från ½ citron, 1 tsk flytande honung och 1 krm salt.

5. Biffar (stekpanna): Forma 12 biffar av bönsmeten. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och stek biffarna i två omgångar, 3 min/sida på medelhög värme.

6. Strimla ½ fp salladslök (ca 60 g). Strö löken över rotfrukterna på plåten och servera med biffarna samt citronsåsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Det blir ½ citron över. Pressa i vatten och ha som måltidsdryck.

Förbered: Morötterna, palsternackan och bakpotatisen (punkt 2) kan skalas i förväg och förvaras i en bunke med lite vatten i kylen tills det är dags för tillagning. Citronsåsen (punkt 4) går utmärkt att göra i förväg och förvara i kylen.

Hemköp chat icon