Recept från Barnkassen v.48 (2017)
40 min
Portioner: 4
2 ½ msk olivolja
1 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
ca 1 kg kycklingklubbor
4 port valfritt ris
50 g gul lök (½-1 st)
1 äpple
2 msk smör
2 tsk curry
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
¾ msk majsstärkelse
150 g morötter (2-3 st)
250 g broccoli
½ purjolök
1 msk neutral olja
½ burk sesamfrön (24 g)
1 lime
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Kyckling (ugnsplåt): Blanda 2 ½ msk olivolja, 1 msk kinesisk soja, 2 pressade vitlöksklyftor, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Lägg ca 1 kg kycklingklubbor på plåten och gnugga in marinaden i kycklingen. Stek högt upp i ugnen i ca 35 min.
3. Koka valfritt ris till 4 personer.
4. Currysås (kastrull): Finhacka 50 g gul lök (½-1 st). Finriv ¼ äpple. Smält 2 msk smör i kastrullen och tillsätt löken, det rivna äpplet och 2 tsk curry. Fräs på medelvärme i 3-4 min. Tillsätt 1 ½ dl vispgrädde, 1 ½ dl mjölk och ½ tsk salt i kastrullen. Låt såsen puttra i 3 min. Rör ut ¾ msk majsstärkelse i 3 msk kallt vatten och tillsätt i såsen. Puttra i ytterligare 2 min.
5. Grönsaker (stekpanna): Skala och skär 150 g morötter (2-3 st) i smala strimlor. Skär 250 g broccoli i små buketter och bitar. Ansa och strimla ½ purjolök (gröna delen). Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och fräs grönsakerna på hög värme i 2-3 min. Blanda ner ½ burk sesamfrön (24 g) och 1 krm salt i grönsakerna.
6. Skär 1 lime i klyftor och ¾ äpple i tunna klyftor.
7. Servera kycklingklubborna med riset, currysåsen, grönsakerna, limeklyftorna och äppelskivorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten går bra att frysa om det blir mat över. Limen och äpplet håller 2-3 dagar i kylen.
Förbered: Blanda marinaden till kycklingen (punkt 2) i en skål i förväg. Det går även bra att lägga ner kycklingklubborna och låta de marinera lite längre. Förvara övertäckt i kylen.
Tips! Det blir ½ burk sesamfrön över. Dessa håller länge i skafferiet. Sesamfröna är exempelvis goda att ha i bröd eller att strö över frästa grönsaker.