Hemköp

Moules med rotfrukter

Recept från I säsong, nr 7 / 2019

30 min

Moules med rotfrukter

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg blåmusslor
1 st finhackad gul lök
2 st rivna vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
0.5 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 dl vispgrädde
200 g morot
100 g palsternacka
100 g rotselleri
2 dl finhackade blandade örter, t ex persilja, salvia, körvel eller dragon

Gör så här

1. Lägg musslorna i ett durkslag, skölj/borsta dem väl och släng de som inte sluter sig när man knackar på dem. Ta bort ev skägg.

2. Fräs löken i oljan några minuter i en stor kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vin, salt och peppar och låt koka upp. Häll i musslorna och koka/ånga kraftigt under lock ca 2–3 minuter. Vänd runt ett par gånger under tiden. Ta upp musslorna med en hålslev. Lägg dem åt sidan i en skål. Släng de som inte öppnat sig.

3. Skala och strimla rotfrukterna fint, eller skär dem i mindre bitar. Tillsätt grädden i musselspadet, låt koka upp, tillsätt rotfrukterna och småkoka några minuter eller tills de är mjuka. Tillsätt örter och smaka av med salt och peppar.

4. Lägg ner musslorna och låt allt bli varmt. Servera med spenat- och zucchinibaguetter.

Hemköp chat icon