Hemköp

Musselchowder med potatis & purjolök

Musselsoppa, eller clam chowder som man säger i USA, är en mycket vanlig rätt på enklare restauranger på andra sidan Atlanten, främst på östkusten. Inte helt ovanligt är att man serverar soppan i en stor mugg och med kex till. Potatis- och musselsoppa är riktig comfort food, sån där mat man tröstar sig med när man är trött och hungrig. Vi borde för övrigt äta mer musslor än vad vi gör i dag. De är fantastiskt goda och relativt billiga, förutom att de är bra för havet. Odlade musslor livnär sig på växtplankton och alger och behöver inget foder som odlad fisk och dessutom filtrerar de vattnet.

30 min

Musselchowder med potatis & purjolök

Ingredienser

  • 3 dl
    vispgrädde
  • 3 dl
    mjölk
  • 1 st
    purjolök (ca. 10 cm)
  • 25 g
    smör
  • 3 msk
    vetemjöl
  • 400 g
    fast potatis, skalad
  • 1 burk
    berberechomusslor, eller annan mussla på burk med spad, à ca 100 g
  • 1 knippe
    persilja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    olivolja

Gör så här

1. Koka upp grädden och mjölken i en kastrull. Ta av från värmen. Ansa, skölj och finhacka purjolöken. Värm en stor kastrull med smör och purjolök, laga på medelvärme under omrörning tills löken blivit mjuk utan att få färg. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas väl. Tillsätt den varma gräddmjölken och koka upp under vispning så att uppkoket blir lätt simmigt i konsistensen.

2. Skär potatisen i 1 x 1 cm stora kuber, vänd ner i kastrullen och låt sjuda tills den är mjuk utan att soppan sätter sig i kastrullens botten.

3. Öppna burkarna med musslor och sila av spadet ner i kastrullen. Skär persiljan fint och vänd till sist in den och musslorna. Smaka av med salt och peppar och ringla till sist lite olivolja över soppan.

4 portioner

Hemköp chat icon