4 PORT 30 MINUTER
30 min
Portioner: 4
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kg färska blåmusslor
180 g risnudlar
1 dl olivolja
2 dl vitt vin
8 dl musselbuljong eller fond
KRYDDPICKLADE GRÖNSAKER
ca 100 g gulbetor
100 g morötter
80 g shiitakesvamp
5 st stjärnanis
4 dl risvinäger
2,5 dl mirin eller sockerlag
1,5 msk salt
1 msk japansk soja
½ tsk sichuanpepparkorn (kan uteslutas, eller ersättas med rosépeppar)
1. KRYDDPICKLADE GRÖNSAKER: Koka betorna mjuka i saltat vatten. Ta bort skalet och dela i klyftor.
2. Skala och skiva morötterna. Koka i saltat vatten tills en liten hård kärna är kvar i mitten.
3. Skiva svampen. Blanda stjärnanis, vinäger, mirin, salt, soja, och peppar i en kastrull och koka upp.
4. Sila bort pepparkornen, lägg i svampen och koka upp igen. Låt svalna något och tillsätt betor och morötter. Låt vila i ca 20 minuter.
5. MUSSELSOPPA: Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta musslorna och släng de som inte sluter sig.
6. Koka nudlarna och lägg dem i djupa tallrikar.
7. Hetta upp en tjockbottnad kastrull med olja och fräs snabbt lök och vitlök. Lägg i musslorna och fräs runt några sekunder, slå på vinet och lägg på ett lock. Låt ånga i 2–3 minuter. Lyft ur musslorna och lägg dem över nudlarna.
8. Koka upp kvarvarande buljong med musselfonden och slå den över musslorna och nudlarna. Lägg i picklade grönsaker och krydda eventuellt med nymald svartpeppar.