Mustig höstgryta med lamm och röda linser

Höstens godaste lammgryta varvas med rotfrukter, svamp, steklök och örter. Vi gör den ännu fylligare genom att addera röda linser.

120 min

25 ingredienser


Köpklart recept för totalt

189,37 kr

Mustig höstgryta med lamm och röda linser
  • 250 g

    steklökar

  • 2 stjälkar

    blekselleri

  • 400 g

    skogschampinjoner

  • 2 msk

    smör

  • 2 st

    vitlöksklyfta

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    torkad rosmarin

  • 3 dl

    rödvin

  • 1 l

    vatten

  • 1 msk

    balsamvinäger

  • 2 msk

    viltfond

  • 3 st

    lagerblad

  • 1 kg

    lammstek

  • 1 tsk

    salt

  • 3 krm

    nymalen svartpeppar

  • 1 msk

    smör till stekning

  • 2 dl

    torkade röda linser

  • 1 tsk

    majsena att reda med (eventuellt)

  • 400 g

    rotselleri

  • 300 g

    morot

  • 300 g

    palsternacka

  • 2 msk

    olivolja

  • 1 nypa

    flingsalt

  • 1 nypa

    nymalen svartpeppar

Ingredienser

  • 250 g

    steklökar

  • 2 stjälkar

    blekselleri

  • 400 g

    skogschampinjoner

  • 2 msk

    smör

  • 2 st

    vitlöksklyfta

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    torkad rosmarin

  • 3 dl

    rödvin

  • 1 l

    vatten

  • 1 msk

    balsamvinäger

  • 2 msk

    viltfond

  • 3 st

    lagerblad

  • 1 kg

    lammstek

  • 1 tsk

    salt

  • 3 krm

    nymalen svartpeppar

  • 1 msk

    smör till stekning

  • 2 dl

    torkade röda linser

  • 1 tsk

    majsena att reda med (eventuellt)

  • 400 g

    rotselleri

  • 300 g

    morot

  • 300 g

    palsternacka

  • 2 msk

    olivolja

  • 1 nypa

    flingsalt

  • 1 nypa

    nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i centimeterstora bitar, finhacka vitlöken och skär svampen i kvartar. 
2. Hetta upp en gryta och stek svampen tills vätskan släppt, tillsätt smöret och stek tills gyllene. Smaka av med salt och peppar och tillsätt lök, selleri och vitlök. Stek under omrörning någon minut till.
3. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin och fräs någon minut till. Tillsätt vinet och sjud upp. Tillsätt vatten, balsamvinäger, viltfond och lagerblad. 
4. Skär upp lammsteken i grytbitar. Salta och peppra runt om och stek gyllene i en stekpanna med smör i omgångar.
5.Lägg ner köttbitarna i grytan och koka upp, låt sjuda under lock cirka 1–1 ½ timme eller tills köttet är mört.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen cirka 25 minuter.
7. När köttet i grytan känns mört, tillsätt linserna och sjud ytterligare ca 10 minuter eller tills linserna mjuknat. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar och red av med majsena till önskad konsistens. Toppa grytan med rotfrukterna precis innan servering.
 



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

189,37 kr

Köpklart recept för

189,37 kr