Hemköp

Mustig vegetarisk Pasta Bolognese

En helt vegansk köttfärssås med alla rätta smaker! Tomat, vitlök, umami... Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.

20 min

Mustig vegetarisk Pasta Bolognese

Ingredienser

  • 1 st
    hackad gul lök
  • 2 st
    grovrivna stora morötter
  • 3 st
    pressade vitlöksklyftor
  • 100 g
    strimlade soltorkade tomater
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 1 msk
    torkad oregano
  • 1 msk
    torkad timjan
  • 400 g
    formbar färs
  • 2 dl
    gott rött vin
  • 2 fp
    krossade ekologiska tomater
  • 1.5 msk
    mörk grönsaksfond
  • 1 msk
    kinesisk soja
  • 2 dl
    vatten
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 nypa
    strösocker (eventuellt)
  • 1 kruka
    färsk basilika

CASHEWOST

  • 200 g
    cashewnötter
  • 1 dl
    näringsjäst
  • 1 tsk
    salt

TILL SERVERING

  • 500 g
    pasta
  • 1 kruka
    färsk basilika
  • 3 dl
    cashewost

Gör så här

1. Fräs lök och morötter i olivolja tills löken blivit mjuk, men inte fått färg. Tillsätt vitlök, soltorkade tomater, tomatpuré och kryddor och stek ytterligare några minuter.

2. Vänd ner färsen i grytan och höj värmen något. Stek tills färsen börjar stelna, hacka den löpande i bitar så att den inte klumpar ihop.

3. Häll i rödvinet och låt det koka in i någon minut. Tillsätt krossade tomater, fond, soja och vatten. Rör om och smaka av med salt och peppar och lite mer olivolja.

4. Koka några minuter på medelvärme under lock, koka sedan utan lock på låg värme i minst en timme, gärna två. Späd löpande med vatten om det behövs och rör i botten då och då.

5. Smaka av grytan med salt, peppar och ev en gnutta socker. Plocka de största basilikabladen och rör ner dem hela i grytan. Stäng av plattan och låt grytan stå och dra i 15 min.

6. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner i såsen, toppa med basilika och cashewost.

4 portioner

392,01 kr
Hemköp chat icon