Okonomiyaki

Recept från Garant. Har du testat okonomiyaki? En matig gyllene japansk kålpannkaka med två smakrika såser och toppings. En ny vardagsfavorit!

30 min

Okonomiyaki

Ingredienser

OKONOMIYAKI

  • 3 st
    ägg
  • 1.5 msk
    tamari
  • 1 msk
    honung
  • 300 g
    strimlad vitkål
  • 3 st
    salladslökar, fint hackade (hälften till servering)
  • 2 st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 1 msk
    neutral olja till stekning

TILLBEHÖR

  • 1 dl
    majonnäs
  • 1.5 msk
    sesamolja
  • 1 dl
    ekologisk chilisås
  • 2.5 tsk
    tamari
  • 0.5 st
    gurka, tunt skivad
  • 2 dl
    snabbinläggning
  • 1 msk
    rostade sesamfrön till topping

Gör så här

1. Blanda majonnäs med sesamolja, ställ åt sidan

2. Blanda chilisås med tamari, ställ åt sidan

3. Häll över snabbinläggningen på gurkan samt häll på rostade sesamfrön, ställ åt sidan.

4. Rör ihop ägg, tamari och honung med en gaffel i en skål och ställ åt sidan.

5. Ta en stor skål och häll i vitkåle, hälften av salladslöken, vitlök och vetemjöl. Blanda med händerna så att mjölet fördelar sig jämnt i kålen. Tillsätt sedan äggsmeten och rör om ytterligare. Låt smeten sätta sig i 5 minuter.

6. Här kan du antingen tillaga hela smeten i en stor panna, eller göra två mindre okonomiyakis i en mindre panna (underlättar vändningen). Oavsett, hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i kålsmeten så att den täcker hela pannan med ett 1-2 cm tjockt lager. Stek i ca 5 minuter och kika om steksidan har tagit fin färg och lossnat från pannan; om så är fallet - vänd! Om det inte funkar med stekspade kan du vända den genom att lägga en tallrik på pannan, vänd panna och tallrik så att okonomiyakin hamnar på tallriken och låt nu den vända okonomiyakin glida över till stekpannan. Sänk värmen lite och stek nu okonomiykain under lock tills den blir genomstekt (ytterligare ca 5 minuter).

7. Lägg upp på en tallrik och toppa med de olika såserna, salladslöken, de rostade sesamfröna och servera med den picklade gurkan.

2 portioner