Härligt krämig ”allt-i-en-gryta-pasta” med tydlig smak av citron. Tänk på att vara noga med alla mått eftersom pastan kokar i sin sås.
20 min
Ingredienser
400 g
spaghetti (eller linguine)
2 st
citroner
1 st
vitlöksklyfta, skalad och lätt tilltryckt
1 dl
olivolja
15 blad
färsk salvia
1 tsk
flingsalt
1 l
kokhett vatten
50 g
smör
40 g
riven parmesan
1 nypa
svartpeppar
Gör så här
Lägg ner pastan i en vid panna med höga kanter, eller en rymlig gryta.
Riv ner skalet av citronerna och tillsätt vitlöken.
Addera olivolja, salviablad, flingsalt och 1 liter kokhett vatten. Sätt på ett lock och koka upp, och koka sedan enligt anvisning på pastaförpackningen. Vänd runt pastan var 30:e sekund med hjälp av en tång så att den inte klumpar ihop sig.
När ett par minuter återstår av koktiden, pressa ner saften av en citron. Låt koka klart utan lock.
Lyft bort kastrullen från värmen, tillsätt smör och hälften av den rivna parmesanen. Rör om, sätt på locket och låt stå ett par minuter för att pastan ska dra åt sig av smakerna.
Smaka eventuellt av med mer salt, citronjuice, smör eller olivolja. Fördela i fyra skålar och servera med resten av den rivna parmesanen, lite färsk salvia och nymalen svartpeppar.