Hemköp

Pannstekt abborre med blodapelsin- och endivesallad

En riktig vinterrätt när blodapelsinen är som sötast.

25 min

Pannstekt abborre med blodapelsin- och endivesallad

Ingredienser

  • 600 g
    abborrfilé (eller annan fisk)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 1 msk
    smör att steka i
  • 100 g
    smör (att bryna)
  • 2 st
    blodapelsiner
  • 3 st
    endiver (ej tillgängligt online)
  • 0.5 kruka
    dill
  • 1 st
    liten rödlök
  • 50 g
    rostat hackad mandel

Gör så här

1. Skär bort skalet från blodapelsinerna. Skär ut hinnfria filéer från frukten och pressa ut saft från resten av blod- apelsinerna i en skål. Dela upp endiverna i blad (skär av roten allteftersom, så går det enkelt). Strimla rödlöken i fina båtar.

2. Krydda fisken på båda sidor med salt och peppar. Stek den i en het panna med olja och smör tills den fått fin färg på båda sidor. Ös den med smöret i pannan under tiden. Om du har svårt att vända fisken och tycker den fastnar — låt den steka lite till. Den lossnar när den fått yta. Se bara till att du har tillräckligt med fett att steka i.

3. Bryn smör i en kastrull tills det är gyllenbrunt, rör om under tiden. Låt svalna lite och vispa sedan ner saften från blodapelsinen som blev över när du filéade apelsinen. Krydda med lite salt och rör om noga.

4. Varva endiveblad, blodapelsin, rödlök, hackad mandel och dill i en sallad. Servera med den nystekta fisken och ringla över generöst med brynt smör precis innan servering.

Tips! Förutom abborre passar rödspätta, torsk, sill, makrill och kolja.

4 portioner

Hemköp chat icon