En god och enkel retrorätt som vi gärna lagar som en rustik lunch eller kvällsmacka.
35 min
Ingredienser
500 g
nötfärs (eller vegofärs)
5 skivor
formbröd
2 st
gul lök
3 st
rödbetor
5 st
ägg (1 ägg till färsen + 4 ägg att steka)
1 msk
dijonsenap
2 msk
japansk soja
1.5 dl
vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
1 msk
smör att steka i
2 nypa
salt (1 nypa till färsen + 1 nypa till gurkan)
1 nypa
peppar
4 blad
romansallad (eller frissésallad)
SNABBINLAGD GURKA
1 st
gurka
0.66 dl
ättikssprit 12%
1.5 dl
vatten
1 msk
socker
1 msk
persilja (mängd efter smak)
Gör så här
Skär bort kanterna och smula formbrödet i en bunke. Riv en gul lök och finhacka rödbetorna. Blanda ner alla ingredienser till färsen i en bunke. Salta och peppra.
Rulla 4 ”bollar” och forma pannbiffarna. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna på medelvärme, cirka 7 minuter på varje sida.
Skala och skiva den andra gula löken. Stek i samma panna med 2 matskedar smör och 1 matsked olja på medelvärme. Strö över en matsked socker, rör runt och stek tills löken blir mjuk.
Stek formbröden i rikligt med smör på båda sidor.
Stek äggen på låg värme så att gulan blir fast utan att bli torr. Salta och peppra.
Lägg upp de stekta brödskivorna på en arbetsbänk och börja bygg Parisarna. Börja med sallad, sedan biffar och avsluta med stekt ägg. Toppa med stekt lök, kapris och inlagd gurka.
Snabbinlagd gurka att göra innan
Skiva gurkan tunt på kortsidan.
Krama ur överflödig vätska och lägg skivorna i en skål.
Blanda ättika, socker, vatten och salt.
Lägg i gurkskivorna i blandningen. Vänd runt och låt stå och i kylen i minst 10 minuter. Toppa med hackad persilja.