20 min
Portioner: 4
INKOKTA PÄRON:
4 dl vatten
2 dl socker
1 dl vitt vin
1 delad vaniljstång
½ pressad citron + finrivet skal
4 skalade fasta päron
KROKANT:
1 dl socker
2 msk honung
25 g smör
100 g hackad mandel
½ tsk bikarbonat
1 tsk flingsalt
12 skivor After Eight
2–3 dl vispad grädde
1. Riv skalet från en halv citron och pressa ut saften.
2. Koka upp vatten med socker, vin, vaniljhalva, citronsaft och citronhalva. Sjud i 5 minuter och lägg sedan i de skalade päronen. Sjud under lock ca 10 minuter. Ta av från värmen. Tillsätt det rivna citronskalet och låt päronen svalna i lagen gärna över natten.
3. Vid servering kärna ur och dela i mindre bitar.
4. Krokant: Smält ihop socker, honung och smör tills det blivit gyllenbrunt, ca 160–170°. Lägg i mandel, rör om tills mandeln fått fin färg, vänd i bikarbonat, låt det börja resa sig och häll upp smeten på bakplåtspapper, strö över flingsalt, låt svalna. Hacka krokant till önskad storlek och förvara lufttätt tills den ska serveras.
5. Lägg en After Eight i botten på varje assiett, fördela päronbitar på, lägg ytterligare två skivor After Eight per assiett och sätt sen in i ugn på 200° i 4–5 minuter. Strö över krokant och servera med grädde.