Päronhalvor i krispig smördeg

Enkel men elegant dessert där halva päron (gärna Conference) ugnsbakas i smördeg och toppas med brie och hasselnötter. Snabbt, snyggt och väldigt gott! Honung och flingsalt klickas ut på bakplåtspapper, päronen läggs ovanpå och kläs in i färdig smördeg, bakas i 15-20 minuter innan du tar ut dem, och vänder dem uppochner. Fyll hålet efter kärnhuset med brie och baka päronen ytterligare några minuter, tills osten smält. Smördegen blir krispig, päronen ljuvligt söt-salta och brien bryter av perfekt! Hackade hasselnötter på toppen, och kanske lite röd oxalis att dekorera med? En efterrätt för finsmakare och ett utmärkt avslut på en god middag under hösten.

Tips! Släng inte smördegen som blir kvar. Snurra istället kvarbliven smördeg till stänger, pensla med vispat ägg och strö på lite sesamfrön och grädda i ugnen så har du ett gott snacks.
 

35 min

8 ingredienser


Köpklart recept för totalt

191,68 kr

Päronhalvor i krispig smördeg
  • 2 st

    päron (gärna Conference)

  • 1 msk

    flytande honung

  • 0.5 tsk

    flingsalt

  • 1 paket

    smördeg (ett ark)

  • 1 st

    ägg

  • 80 g

    brieost

  • 1 dl

    rostade hasselnötter

  • 1 kruka

    oxalis

Ingredienser

  • 2 st

    päron (gärna Conference)

  • 1 msk

    flytande honung

  • 0.5 tsk

    flingsalt

  • 1 paket

    smördeg (ett ark)

  • 1 st

    ägg

  • 80 g

    brieost

  • 1 dl

    rostade hasselnötter

  • 1 kruka

    oxalis

Gör så här

1. Sätt ugnen på 190°C. Dela päronen i halvor och gröp bort kärnhuset. Ringla ut honung i fyra klickar på en plåt med bakplåtspapper. Strö försiktigt över flingsalt och lägg päronhalvorna – med skalet uppåt – på honungen.

2. Skär trekanter av smördeg som är lite större än päronhalvorna och klä in frukten med smördeg.

3. Nagga smördegen lite försiktigt med en gaffel, och pensla med uppvispat ägg.

4. Baka i ugnen ca 15–20 minuter tills smördegen är gyllene.

5. Ta ut plåten och vänd på päronen. Placera ett par bitar brieost i urgröpningen på frukten och sätt in i ugnen ytterligare ett par minuter. Ta ut när osten börjar smälta.

6. Grovhacka hasselnötterna och strö över päronhalvorna. Dekorera gärna med röd oxalis.

Sött, salt, krispigt och alldeles underbart! Ugnsbakade päron i smördeg är en dessert som kommer glädja alla matälskare runt bordet. För att inte nämna brie-fantasterna och honungsdyrkarna!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

191,68 kr

Köpklart recept för

191,68 kr