Hemköp

Päronkaka med valnötter

Som många av livets bästa saker smakar kombinationen päron och valnötter lite franskt. Men just den här varianten har fördelen att den trots sin eleganta smak inte alls är svår att laga! C'est simple comme bonjour. 

60 min

Päronkaka med valnötter

Ingredienser

  • 2 st
    ägg
  • 1 dl
    farinsocker
  • 0.5 dl
    strösocker
  • 2 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 2 dl
    hackade valnötter (spara 0,5 dl till garnering)
  • 1 tsk
    vaniljpulver
  • 150 g
    riven mandelmassa
  • 75 g
    kallt smör i tunna skivor
  • 4 st
    päron
  • 1 st
    citron (att pressa i vattnet så att inte päronen blir bruna)

Gör så här

1.    Sätt ugnen på 175°C. 
2.    Skala och dela päronen, ta ur kärnhuset och skär sedan den tjocka delen av halvan i tunna skivor. Pressa ut så formen blir som en solfjäder. Lägg skivorna i citronvatten, så de inte blir bruna innan tillagning. 
3.    Smörj en kak- eller pajform som är 28 cm i diameter. Vispa ägg och socker poröst. 
4.    Blanda vetemjöl, bakpulver, valnötter (spara några!) och mandelmassa ordentligt och rör sen ner i äggsmeten.
5.    Bred ut smeten i formen, lägg ut päronen och pressa försiktigt ner dem. Strö över de sparade valnötterna. Lägg sist på det hyvlade smöret.
6.    Grädda i ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalna lite innan servering. 
7.    Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

8 portioner