Hemköp

Påsklamm med grönsaker och gremolata

Underbar lammstek med ugnsstekta grönsaker. Servera med en örtig gremolata som känns fräsch till lammet.

90 min

Påsklamm med grönsaker och gremolata

Ingredienser

  • 1 kg
    lammstek
  • 1 msk
    olivolja
  • 1.5 tsk
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar

GREMOLATA

  • 2 st
    citron
  • 5 st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl
    bladpersilja, hackad
  • 0.5 dl
    olivolja

GRÖNSAKSGRATÄNG

  • 1 st
    aubergine, skivad
  • 1 st
    zucchini, skivad
  • 2 st
    rödlökar, skivade
  • 3 st
    tomater, skivade
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 kruka
    timjan
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 100 g
    getost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°. Krydda lammet med salt och svartpeppar. Bryn gyllenbrunt i olja runt om, och stek sedan klart i ugnen till 54° innertemperatur.

2. Höj ugnsvärmen till 200°.

3. Tvätta och riv skalet av citronerna.

4. Mortla samman citronskal, vitlök, persilja och olivolja. Låt stå.

5. Varva de skivade grönsakerna i en ugnsform. Ringla över olivolja och toppa med timjanblad. Krydda med salt och peppar. Baka i ugnen ca 20 min. Smula över getosten och gratinera ytterligare ca 5 min, tills gratängen har fin färg.

6. Servera lammsteken med gremolatan och de ugnsstekta grönsakerna.

4 portioner