Hemköp

Passionsfruktspaj med vispad grädde

Recept på passionsfruktspaj med söt kondenserad mjölk, saltsmuliga digestivekex, syrlig passionsfrukt och len vispad grädde ... En superkombination i en paj som absolut pryder sin plats på påskbordet, men som också gärna lyser upp en mulen novemberdag.

40 min

Passionsfruktspaj med vispad grädde

Ingredienser

  • 100 g
    smör
  • 200 g
    digestivekex
  • 5 st
    ägg (gulorna från)
  • 1 burk
    kondenserad mjölk
  • 4 st
    citron (2 msk skal från samt 1 dl saft från)
  • 6 st
    passionsfrukter (ca 1 dl fruktkött från)

TILL SERVERING

  • 2 dl
    vispgrädde
  • 2 st
    passionsfrukter

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält smöret och låt puttra tills det blir svagt gyllene.

3. Krossa kexen till ett fint smul i en matberedare och blanda ner dem i smöret.

4. Tryck ut kexblandningen jämnt i en form med löstagbar kant (ca 23-24 cm i diameter). Det är viktigt att trycka till ordentligt, så att kanten inte frasar sönder.

5. Förgrädda botten 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut formen och sänk sen temperaturen i ugnen till 150°C.

6. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet citronskal, saft av 2 citroner och passionsfruktskött.

7. Häll smeten i pajformen och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

8. Ta ut och låt den svalna och ställ sen in pajen i kylen några timmar före servering.

9. Vispa grädden fluffig och bred den över pajen eller servera vid sidan av. Dekorera gärna med passionsfruktsskött. Servera direkt.

Tips! För att lossa pajen från formen är det enklast att använda ett verktyg som t.ex. en palett eller osthyvel, för att komma in på undersidan av botten. Lirka sedan verktyget försiktigt runt hela formen innan du försiktigt trycker upp pajen ur pajformen.

12 portioner

Hemköp chat icon