Den här enkla pastan har överraskande djupa smaker. För den som vill addera protein till rätten är räkor ett tips. Och för att göra den helt vegetarisk går det att ersätta sardeller med miso.
20 min
Ingredienser
500 g
spaghetti
1 dl
olivolja
4 st
vitlöksklyfta
1 dl
valnötter
5 st
sardeller
3 msk
tomatpuré
1 nypa
chiliflakes
1 st
citron, juicen
75 g
parmesan (+ extra till servering)
1 nypa
salt
1 nypa
svartpeppar
Gör så här
Värm olivolja, vitlök, valnötter och sardeller i en kastrull på medelvärme. Rör om ofta tills valnötterna blir gyllene och vitlöken börjar få färg, cirka 4–5 minuter.
Tillsätt tomatpuré och låt steka med i 2 minuter tills den mörknar något. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Häll innehållet i kastrullen i en matberedare.
Tillsätt chiliflakes, citron och parmesan och mixa tills det blir en tjock pesto. Smaka av med salt.
Koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten tills den är al dente. Spara ca 1½ dl av pastavattnet innan du häller av det.
Lägg peston och pastan i en stor skål och rör ihop med hälften av pastavattnet. Blanda noggrant och tillsätt mer pastavatten lite i taget tills såsen täcker pastan ordentligt.