Pasta med röd pesto

Den här enkla pastan har överraskande djupa smaker. För den som vill addera protein till rätten är räkor ett tips. Och för att göra den helt vegetarisk går det att ersätta sardeller med miso.

20 min

Pasta med röd pesto

Ingredienser

  • 500 g
    spaghetti
  • 1 dl
    olivolja
  • 4 st
    vitlöksklyfta
  • 1 dl
    valnötter
  • 5 st
    sardeller
  • 3 msk
    tomatpuré
  • 1 nypa
    chiliflakes
  • 1 st
    citron, juicen
  • 75 g
    parmesan (+ extra till servering)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

  1. Värm olivolja, vitlök, valnötter och sardeller i en kastrull på medelvärme. Rör om ofta tills valnötterna blir gyllene och vitlöken börjar få färg, cirka 4–5 minuter.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt steka med i 2 minuter tills den mörknar något. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter.
  3. Häll innehållet i kastrullen i en matberedare.
  4. Tillsätt chiliflakes, citron och parmesan och mixa tills det blir en tjock pesto. Smaka av med salt.
  5. Koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten tills den är al dente. Spara ca 1½ dl av pastavattnet innan du häller av det.
  6. Lägg peston och pastan i en stor skål och rör ihop med hälften av pastavattnet. Blanda noggrant och tillsätt mer pastavatten lite i taget tills såsen täcker pastan ordentligt.
  7. Toppa med riven parmesan och svartpeppar.

4 portioner