Chokladig maräng med chokladkräm, ja tack! En festlig pavlova till julbord eller nyårsdessert gör kvällen om möjligt ännu lite godare.
120 min
MARÄNGBOTTNAR
CHOKLADKRÄM
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Lägg undan äggulorna och vispa äggvitor och salt till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en fast maräng. Vispa ner vinägern.
3. Blanda kakao och majsstärkelse. Rör ner i marängen. Rör försiktigt, men ändå snabbt ner den smälta chokladen (rör du för länge riskerar smeten att spricka).
4. Bred ut marängsmeten till 3 st runda bottnar ca 20 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme, tills marängen är hård på ytan men fortfarande lite seg i mitten. Stäng av ugnen och låt stå kvar på eftervärmen.
5. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda äggula, socker, majsstärkelse och vaniljsocker i en annan bunke.
6. Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner i ägguleblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelvärme under omröring tills blandningen tjocknar till en kräm.
7. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.
8. Innan servering brer du vispad grädde över två av bottnarna och chokladkräm på en.
9. Lägg ihop och toppa med hyvlad choklad.
10 portioner