Hemköp

Pavlova med choklad och chokladkräm

Chokladig maräng med chokladkräm, ja tack! En festlig pavlova till julbord eller nyårsdessert gör kvällen om möjligt ännu lite godare.

120 min

Pavlova med choklad och chokladkräm

Ingredienser

MARÄNGBOTTNAR

  • 6 st
    äggvitor
  • 1.5 krm
    salt
  • 3.75 dl
    strösocker
  • 1.5 tsk
    vitvinsvinäger
  • 3 msk
    kakao
  • 1.5 msk
    majsstärkelse
  • 75 g
    smält mörk choklad (70%)

CHOKLADKRÄM

  • 100 g
    mörk choklad (70%)
  • 5 st
    äggulor
  • 0.75 dl
    strösocker
  • 0.5 dl
    majsstärkelse
  • 1 tsk
    vaniljsocker
  • 3.5 dl
    mjölk 3%
  • 20 g
    smör
  • 5 dl
    vispgrädde
  • 1 pk
    hyvlad choklad till dekoration

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Lägg undan äggulorna och vispa äggvitor och salt till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en fast maräng. Vispa ner vinägern.

3. Blanda kakao och majsstärkelse. Rör ner i marängen. Rör försiktigt, men ändå snabbt ner den smälta chokladen (rör du för länge riskerar smeten att spricka).

4. Bred ut marängsmeten till 3 st runda bottnar ca 20 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme, tills marängen är hård på ytan men fortfarande lite seg i mitten. Stäng av ugnen och låt stå kvar på eftervärmen.

5. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda äggula, socker, majsstärkelse och vaniljsocker i en annan bunke.

6. Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner i ägguleblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelvärme under omröring tills blandningen tjocknar till en kräm.

7. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.

8. Innan servering brer du vispad grädde över två av bottnarna och chokladkräm på en.

9. Lägg ihop och toppa med hyvlad choklad.

10 portioner

Hemköp chat icon