Hemköp

Pepparkakor med apelsin, ingefära och ädeloströra

Inget är mysigare till jul än hembakade pepparkakor. Det här receptet kommer från systrarna Eisenman som inte bara bjuder på sitt favoritrecept på pepparkakor, utan även en helt underbar ädeloströra med tranbär, pekannötter och sherry! 

40 min

Pepparkakor med apelsin, ingefära och ädeloströra

Ingredienser

PEPPARKAKOR

  • 2.5 dl
    farinsocker
  • 0.75 dl
    ljus sirap
  • 0.75 dl
    vatten
  • 150 g
    rumsvarmt smör
  • 1 msk
    malen kanel
  • 1.5 tsk
    malen ingefära
  • 0.5 tsk
    malen kryddnejlika
  • 2 msk
    finriven färsk ingefära
  • 2 st
    rivet skal från apelsiner
  • 1.5 tsk
    bikarbonat
  • 7.5 dl
    vetemjöl

ÄDELOSTRÖRA

  • 150 g
    ädelost
  • 1 dl
    färskost
  • 4 msk
    finhackade torkade tranbär
  • 4 msk
    finhackade rostade pekannötter
  • 1 msk
    sherry (ca 1 msk)

Gör så här

1. PEPPARKAKOR: Koka upp farinsocker, sirap och vatten.

2. Blanda smör, kryddor, färskriven ingefära och apelsinskal. Lägg smöret i kastrullen med sockerblandningen och låt smälta. Låt svalna utan att röra om.

3. Blanda bikarbonat med 6 ½ dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.

4. Sätt ugnen på 160°. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

5. ÄDELOSTRÖRA: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Ta en genväg:  Köp färdig pepparkaksdeg och blanda i rivet apelsinskal och färsk ingefära.

100 portioner

Hemköp chat icon