Ja, antingen äter du upp pepparkakskransen, eller så hänger du upp den och tittar andaktsfullt på den hela julen. Det är helt upp till dig!
120 min
Kristyr
Sockerlim
1. Rör smör, socker och sirap smidigt. Rör ner kryddor och bikarbonat i smöret.
2. Tillsätt vatten och allt mjöl och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila över natten.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut hjärtan eller andra former som passar till din krans.
4. Grädda i mitten av ugnen 4-5 min. Låt svalna.
5. För sockerlim; smält socker med vatten till brun karamell. (Går att värma på nytt när den stelnar.)
6. Använd en tjockare kartong och skär ut en rund form, ca 27 cm i diameter, låt kanten vara 6-7 cm, anpassat efter storleken på dina pepparkakor. Lägg de färdigbakade pepparkakorna jämt i en cirkel, gärna dubbla rader som täcker pappskivan. Använd smält socker för att fästa pepparkakorna.
7. Dekorera pepparkakorna med kristyr om du vill.
8. Knyt ett band runt om och häng upp på väggen eller i fönstret.
6 portioner