Grava din egen lax till jul. Med det här receptet får du en gravad lax med mycket smak av både ingefära, senap och kaffe. En ljuvlig lax med såväl beska som fräschör. Perfekt på julbordet.
35 min
16 ingredienser
Köpklart recept för totalt
190,65 kr
1 kg
färsk lax av mittbiten med skinn
0.5 dl
salt
1 dl
strösocker
1 msk
grovkrossad svartpeppar
0.5 dl
grovhackad dill
1 dl
riven färsk pepparrot
SENAP- OCH KAFFESÅS
2 msk
svensk senap
1 msk
dijonsenap
1 msk
socker
0.5 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
vitvinsvinäger
2 dl
rapsolja
1 dl
hackad dill
1 msk
stark espresso
1 nypa
svartpeppar
1 kg
färsk lax av mittbiten med skinn
0.5 dl
salt
1 dl
strösocker
1 msk
grovkrossad svartpeppar
0.5 dl
grovhackad dill
1 dl
riven färsk pepparrot
SENAP- OCH KAFFESÅS
2 msk
svensk senap
1 msk
dijonsenap
1 msk
socker
0.5 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
vitvinsvinäger
2 dl
rapsolja
1 dl
hackad dill
1 msk
stark espresso
1 nypa
svartpeppar
1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
2. Blanda salt, socker, och peppar. Gnid in blandningen, dill och pepparrot i laxens köttsidor. Lägg laxen i en plastpåse.
3. Låt ligga 2 dygn i kylen och vänd påsen 4–5 gånger under den tiden.
4. SENAP- OCH KAFFESÅS: Blanda samman de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger.
5. Tillsätt oljan droppvis eller i en fin stråle under kraftig omrörning så att såsen blir tjock. Det går utmärkt att använda elvisp. Tillsätt kaffet och den hackade dillen och smaka gärna av med nymalen svartpeppar.
Köpklart recept för totalt
190,65 kr
Köpklart recept för
190,65 kr