Hemköp

Planetsmarta köttbullar med gräddsås

Len gräddsås och smörstekta köttbullar på vegofärs till en vegansk middag! Servera med lingon. Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.

45 min

Planetsmarta köttbullar med gräddsås

Ingredienser

KÖTTBULLAR

  • 400 g
    formbar vegofärs
  • 1 st
    finhackad gul lök
  • 2 st
    pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk
    havregrädde
  • 2 msk
    dijonsenap
  • 1.5 msk
    grönsaksfond
  • 1 msk
    kinesisk soja
  • 0.5 msk
    mald kryddpeppar
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    veganskt smör att steka i

GRÄDDSÅS

  • 2.5 dl
    havregrädde
  • 1.5 msk
    grönsaksfond
  • 1 msk
    svartvinbärsgelé (med pektin)
  • 1 msk
    soja
  • 1 tsk
    torkad timjan
  • 5 st
    torkade mortlade enbär
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

SERVERINGSFÖRSLAG

  • 4 st
    hasselbackspotatis
  • 1 dl
    rårörda lingon

Gör så här

1. Tina vegofärsen på ett fat i cirka 30 minuter, men vänta inte längre än så (den ska inte få rumstemperatur).

2. Blanda ihop färsen med alla ingredienser. Forma till små bollar, cirka 2 cm stora. Stek dem i omgångar i stekpanna på hög värme med rikligt med vegosmör, tills de fått fin färg och känns fasta. Ta upp dem ur pannan och håll varma.

3. Häll ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan som du stekte köttbullarna i och låt koka ihop 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar och låt sedan köttbullarna koka med den sista minuten. Servera med hasselbackspotatis och rårörda lingon.

4 portioner

Hemköp chat icon