Klassiska plättar är faktiskt lätt som en plätt att göra. Det är bara att följa grundreceptet nedan och sedan grädda smeten i en plättlagg. Smakliga plättar!
Det är samma smet som till pannkakor, enda skillnaden ligger i storleken och stekpannnan. Till plättar använder du nämligen en plättlägg, och till pannkakor en vanlig stekpanna.
Sedan kan du servera med klassiska pannkakstillbehör som sylt, grädde, sirap eller glass. Du kan även servera dina plättar med bacon, keso eller rökt lax – perfekt för en matigare variant till exempel till lunch.
I det här grundreceptet på plättar har vi använt vetemjöl special som innehåller lite mer protein och ofta används vid bakning av bröd och bullar, men det går precis lika bra att använda vanligt vetemjöl.
40 min
5 ingredienser
Köpklart recept för totalt
135,35 kr
2.5 dl
vetemjöl Special
6 dl
mjölk
2 st
ägg
0.5 tsk
salt
1 msk
smält smör (+ mer smör eller margarin till stekning)
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos och ägg
2.5 dl
vetemjöl Special
6 dl
mjölk
2 st
ägg
0.5 tsk
salt
1 msk
smält smör (+ mer smör eller margarin till stekning)
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos och ägg
1. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
2. Tillsätt resterande mjölk, ägg, salt och smör och vispa ihop. Låt svälla ca 10 min.
3. Hetta upp ett plättlägg med smör. Stek sedan plättarna i några minuter på varje sida.
Tips! Tillsätt en ny klick smör efter varje plätt och upprepa tills alla plättar är stekta. Vi rekommenderar 3% mjölk (standardmjölk). Den högre fetthalten ger en krämigare konsistens och rikare smak, men du kan även använda lätt- eller mellanmjölk om du föredrar lättare plättar.
Köpklart recept för totalt
135,35 kr
Köpklart recept för
135,35 kr