Vårens första rabarber är både en delikatess och ett löfte om ljusare tider. Nu har det verkligen vänt! Vi vänder ner all vår tacksamhet i den här otroliga smeten och äter årets första rabarberkaka med vaniljglass och sommardrömmar. Äntligen!
60 min
11 ingredienser
Köpklart recept för totalt
172,70 kr
200 g
smör, normalsaltat
3 dl
socker
4 dl
mjöl
1.5 tsk
bakpulver
2 msk
vaniljsocker
3 krm
salt
225 g
rabarber (fryst går också bra)
3 st
ägg, rumstempererade
2 msk
flagad mandel
1 msk
florsocker
1 pk
vaniljglass
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, nötter, laktos och ägg
200 g
smör, normalsaltat
3 dl
socker
4 dl
mjöl
1.5 tsk
bakpulver
2 msk
vaniljsocker
3 krm
salt
225 g
rabarber (fryst går också bra)
3 st
ägg, rumstempererade
2 msk
flagad mandel
1 msk
florsocker
1 pk
vaniljglass
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, nötter, laktos och ägg
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Bryn smöret i en stor kastrull tills gyllene. Ta från värmen och rör i socker och låt svalna något. Smöra och klä en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
4. Skär rabarbern i bitar.
5. Rör i ett ägg i taget i smöret i kastrullen. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn smet, vispa inte.
6. Häll upp smeten i den klädda formen och lägg rabarbern ovanpå i ett jämnt lager och tryck ner lite försiktigt. Strö mandeln i en ring runt kakans kant och ställ in i ugnen.
7. Grädda kakan i 45-60 minuter, tills den är gyllene på toppen och krispig i kanterna. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
8. Låt svalna och pudra över florsocker.
9. Servera kakan som den är eller med vaniljglass.
Tips! Kakan är god både rumstempererad och kall. Håller fint flera dagar i kylen.
Köpklart recept för totalt
172,70 kr
Köpklart recept för
172,70 kr