Vårens första rabarber är både en delikatess och ett löfte om ljusare tider. Nu har det verkligen vänt! Vi vänder ner all vår tacksamhet i den här otroliga smeten och äter årets första rabarberkaka med vaniljglass och sommardrömmar. Äntligen!
60 min
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Bryn smöret i en stor kastrull tills gyllene. Ta från värmen och rör i socker och låt svalna något. Smöra och klä en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
4. Skär rabarbern i bitar.
5. Rör i ett ägg i taget i smöret i kastrullen. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn smet, vispa inte.
6. Häll upp smeten i den klädda formen och lägg rabarbern ovanpå i ett jämnt lager och tryck ner lite försiktigt. Strö mandeln i en ring runt kakans kant och ställ in i ugnen.
7. Grädda kakan i 45-60 minuter, tills den är gyllene på toppen och krispig i kanterna. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
8. Låt svalna och pudra över florsocker.
9. Servera kakan som den är eller med vaniljglass.
Tips! Kakan är god både rumstempererad och kall. Håller fint flera dagar i kylen.
8 portioner