Hemköp

Rabarberkaka med brynt smör och vanilj

Vårens första rabarber är både en delikatess och ett löfte om ljusare tider. Nu har det verkligen vänt! Vi vänder ner all vår tacksamhet i den här otroliga smeten och äter årets första rabarberkaka med vaniljglass och sommardrömmar. Äntligen!

60 min

Rabarberkaka med brynt smör och vanilj

Ingredienser

  • 200 g
    smör, normalsaltat
  • 3 dl
    socker
  • 4 dl
    mjöl
  • 1.5 tsk
    bakpulver
  • 2 msk
    vaniljsocker
  • 3 krm
    salt
  • 225 g
    rabarber (fryst går också bra)
  • 3 st
    ägg, rumstempererade
  • 2 msk
    flagad mandel
  • 1 msk
    florsocker
  • 1 pk
    vaniljglass

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Bryn smöret i en stor kastrull tills gyllene. Ta från värmen och rör i socker och låt svalna något. Smöra och klä en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.

3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

4. Skär rabarbern i bitar.

5. Rör i ett ägg i taget i smöret i kastrullen. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn smet, vispa inte.

6. Häll upp smeten i den klädda formen och lägg rabarbern ovanpå i ett jämnt lager och tryck ner lite försiktigt. Strö mandeln i en ring runt kakans kant och ställ in i ugnen.

7. Grädda kakan i 45-60 minuter, tills den är gyllene på toppen och krispig i kanterna. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.

8. Låt svalna och pudra över florsocker.

9. Servera kakan som den är eller med vaniljglass.

Tips! Kakan är god både rumstempererad och kall. Håller fint flera dagar i kylen.

8 portioner

Hemköp chat icon