Hemköp

Rabarbershrub

Shrub är en sirap som görs på frukt, grönsaker eller bär och socker och vinäger. Shrub har sitt ursprung i 1600-talets England där man använde just vinäger för att konservera. I USA utvecklade man receptet genom att sila bort frukten eller bären, tillsätta socker och använda den sötsura sirapen till att smaksätta kolsyrat vatten och drinkar.

15 min

Rabarbershrub

Ingredienser

  • 500 g
    rabarber
  • 2 dl
    strösocker
  • 1 dl
    äppelcider- eller vitvinsvinäger

Gör så här

1. Skölj rabarbern noggrant och skär den sedan i mindre bitar, ca 1 cm.

2. Blanda med socker i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylen i 3 dagar. Rör om då och då.

3. Tillsätt vinäger, blanda och sila sedan genom en finmaskig sil. Häll upp i en väl rengjord flaska eller burk. Sätt på lock och förvara i kylen. Låt gärna stå en vecka så att smakerna hinner mogna och bilda en harmonisk helhet.

Tips! Vid servering, blanda med isande kallt kolsyrat vatten efter önskad smak. Och is!

5 portioner

Hemköp chat icon