Räk- och potatiskroketter med citrusdipp

Vill du ha tips på det perfekta tilltugget? Klart att du vill! Det är räk- och potatiskroketter som man dippar i en syrlig citrussås.

30 min

22 ingredienser


Köpklart recept för totalt

266,99 kr

Räk- och potatiskroketter med citrusdipp
  • 250 g

    mjölig potatis, skalad

  • 25 g

    smör

  • 1 msk

    potatismjöl

  • 200 g

    skalade räkor, grovhackade

  • 0.5 kruka

    färsk dill, finhackad

  • 1 st

    citron, finrivet skal från

  • 2 dl

    vetemjöl

  • 2 st

    ägg

  • 3 dl

    pankoströbröd

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • Matolja till fritering

Picklad rödlök/kål

  • 1 dl

    ättika 12%

  • 2 dl

    socker

  • 3 dl

    vatten

  • 1 st

    tunnskivad rödlök

  • 50 g

    tunnstrimlad rödkål

Citrusdipp

  • 2 dl

    smetana

  • 1 st

    citron, skalet från

  • 0.5 msk

    honung

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och ägg

Ingredienser

  • 250 g

    mjölig potatis, skalad

  • 25 g

    smör

  • 1 msk

    potatismjöl

  • 200 g

    skalade räkor, grovhackade

  • 0.5 kruka

    färsk dill, finhackad

  • 1 st

    citron, finrivet skal från

  • 2 dl

    vetemjöl

  • 2 st

    ägg

  • 3 dl

    pankoströbröd

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • Matolja till fritering

Picklad rödlök/kål

  • 1 dl

    ättika 12%

  • 2 dl

    socker

  • 3 dl

    vatten

  • 1 st

    tunnskivad rödlök

  • 50 g

    tunnstrimlad rödkål

Citrusdipp

  • 2 dl

    smetana

  • 1 st

    citron, skalet från

  • 0.5 msk

    honung

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, fisk eller skaldjur, laktos och ägg

Gör så här

1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av i några minuter.

2. Pressa potatisen i en bunke och blanda ner smöret. Låt det sedan svalna lite innan du blandar i potatismjöl, räkhack, hackad dill och citronskal. Smaka av med salt och peppar.

3. Forma smeten till ca 20 bollar.

4. Dubbelpanera bollarna först i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i panko. Lägg dem på en bricka/tallrik med bakplåtspapper, och ställ i kylen när de är klara i väntan på tillagning.

5. Rödlök/kål: Koka upp socker med vatten och ättika, låt svalna något. Häll över lök och rödkål och låt svalna i lagen.

6. Dipp: Blanda samman allt till citrusdippen, smaka av med salt och peppar.

7. Hetta upp oljan i en kastrull (ca 160°). Fritera kroketterna i omgångar ca 3-5 min, rör om så att de inte fastnar i botten. Lyft kroketter ur oljan med en hålslev och låt dem ligga på hushållspapper i några sekunder innan de serveras.

8. Servera kroketterna med den picklade löken/rödkålen och citrusdippen.

Tips! De här bollarna funkar fint att göra klara och frysa in, sedan friterar du dem frysta. De kan också varmhållas i ugnen på låg temperatur.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

266,99 kr

Köpklart recept för

266,99 kr