Om du gillar grillat (vem gör inte det?) och vill äta mer vegetariskt måste du testa ratatouille-sallad – en mustig, färgglad och somrig rätt som funkar till det mesta.
Grillade grönsaker som aubergine, zucchini, paprika och rödlök får sällskap av halloumi, och en örtig citrondressing som lyfter smakerna ytterligare. Den här kombon blir både fräsch och full av smaker – nästan som en ljummen salladsvariant av klassisk ratatouille.
Ratatouille-sallad passar lika bra som huvudrätt med ett gott bröd till, som på buffébordet, eller som tillbehör till grillad fisk eller kött. Den är dessutom lätt som en plätt att variera med till exempel tofu eller bönor.
35 min
17 ingredienser
Köpklart recept för totalt
303,88 kr
2 paket
halloumi
1 st
stor zucchini
1 st
stor aubergine
1 st
stor röd paprika
1 st
stor rödlök
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
3 msk
olja
150 g
cocktailtomater
65 g
blandade salladsblad
Örtig citrondressing
1 kruka
basilika
1 kruka
persilja
0.5 kruka
oregano
1 st
vitlöksklyfta
2 msk
citronjuice
2 msk
vatten
1 dl
olivolja
2 paket
halloumi
1 st
stor zucchini
1 st
stor aubergine
1 st
stor röd paprika
1 st
stor rödlök
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
3 msk
olja
150 g
cocktailtomater
65 g
blandade salladsblad
Örtig citrondressing
1 kruka
basilika
1 kruka
persilja
0.5 kruka
oregano
1 st
vitlöksklyfta
2 msk
citronjuice
2 msk
vatten
1 dl
olivolja
1. Gör först dressingen. Skär av basilika och persilja så att stjälken är 5 cm. Dela slarvigt och lägg med plockade oreganoblad i en hög mixerkanna.
2. Skala vitlök och hacka grovt. Tillsätt vitlöken och resterande ingredienser till dressingen i mixerkannan. Mixa med mixerstav och häll upp i serveringsskål.
3. Torka av halloumin och halvera den. Skär alla grönsaker – utom tomaterna som ska förbli färska – i ca 1/2 cm tjocka, avlånga bitar. Pensla med olja och salta och peppra.
4. Grilla grönsakerna och halloumin några minuter på båda sidor, på nät eller i panna tills de fått fina ränder.
5. Ta nu tomaterna och halvera dem och lägg tillsammans med salladsbladen och de grillade grönsakerna samt osten på ett salladsfat. Smaka av med ev mer flingsalt och nymalen svartpeppar.
6. Ringla över den örtiga citrondressingen.
Tips: Aubergine som saltas ur suger i sig mindre mängd olja och får krispigare yta. Låt aubergineskivorna ligga och ”svettas” på dubbla lager hushållspapper. Till ca 230 g aubergine räcker 1 tsk salt. Klappa in saltet på båda sidor. Efter 15–30 minuter syns vattendroppar över skivorna. Torka av all vätska.
Köpklart recept för totalt
303,88 kr
Köpklart recept för
303,88 kr