Hemköp

Ris a la mande med körsbär

Vem får mandeln i år? Håll tummarna för att det blir du, och för att alla gillar din uppdaterade variant av risgrynsgröt. Men det tror vi!

60 min

Ris a la mande med körsbär

Ingredienser

  • 2.25 dl
    grötris
  • 4 dl
    vatten
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 msk
    smör
  • 8 dl
    mjölk 3%
  • 100 g
    grovhackade, skållade mandlar (spara en hel mandel)
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 0.5 st
    vaniljstång och frön från den
  • 2 msk
    socker

KÖRSBÄRSSÅS

  • 225 g
    körsbär frysta
  • 1 dl
    vatten, glögg eller portvin
  • 1 msk
    citronsaft
  • 1 dl
    farinsocker
  • 0.5 st
    vaniljstång
  • 0.5 msk
    potatismjöl

Gör så här

1. Skölj riset och blanda med vatten, salt och smör. Sjud sedan ca 10 min under omrörning tills vattnet kokat in i riset. Rör ner mjölken och sjud på låg värme i ytterligare ca 40 min. Låt svalna helt.

2. Vispa grädden fluffig med socker och vaniljfrön.

3. Vänd ner hackade mandlar (och en hel!) och vispad grädde i gröten och rör den jämn och fin.

4. Lägg körsbär, vatten, citronsaft, farinsocker och vaniljstång i en kastrull. Koka i 10 minuter och rör sedan ner potatismjölet (utblandat i lite vatten). Låt koka ett par minuter.

5. Servera gröten med körsbärssås och se vem som får mandeln!

4 portioner

Hemköp chat icon