Hemköp

Risotto på jordärtskocka med rostade hasselnötter, brynt smör och höstsvamp

Höstsmaker som både värmer och gör en lycklig kommer i denna ljuvliga middagsrätt, kanske gjord på svamp du plockat själv? Krämigt, snällt och mättande, perfekt i mörkret.

30 min

Risotto på jordärtskocka med rostade hasselnötter, brynt smör och höstsvamp

Ingredienser

  • 1 dl
    hasselnötter
  • 50 g
    smör (+ 2 msk extra)
  • 400 g
    svamp
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 1 st
    kycklingbuljongtärning (+ vatten utspädd ca. 1 liter)
  • 1 st
    gul lök
  • 300 g
    jordärtskockor
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 4 dl
    arborioris
  • 2.5 dl
    vitt vin
  • 1 msk
    finhackad färsk rosmarin
  • 1 dl
    riven parmesan

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i en torr panna på medelvärme tills de blivit gyllene och doftar gott. Lyft av och låt svalna något. Hacka dem grovt och ställ åt sidan.

2.  Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på medelvärme tills det blivit gyllene. Håll varmt. 3. Ansa och dela svampen i mindre bitar. Stek den i smör på medelhög värme, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

4. Koka upp vatten och fond. Håll varmt.

5. Skala löken och hacka den fint. Skala jordärtskockorna och skär dem i små bitar.

6. Hetta upp olja i en rymlig gryta och fräs lök och jordärtskocka ett par minuter på medelvärme. Skala vitlöksklyftan och riv eller pressa ner den. Tillsätt riset, vinet och finhackad rosmarin och rör om. Låt sjuda 2 minuter och tillsätt 3 dl av den varma buljongen. Låt riset sjuda på medelvärme och späd med buljongen efterhand, rör om ofta. Risotton ska vara krämig och riset ha lite kärna kvar.

7. Rör ner parmesanen i risotton och smaka av med salt och peppar. Servera risotton med den stekta svampen, rostade hasselnötter och brynt smör.

4 portioner

Hemköp chat icon