En härlig lax till påsk som är lika god som den ser ut! I det här receptet har vi låtit laxen gravas med gin, rödbetor och socker. En garanterad hit till hela påskhelgen!
35 min
RÖDBETS- OCH GINGRAVAD LAX
PICKLAD SLANGGURKA
DILLOLJA
PEPPARROTSCREME
KAVRINGSMUL
1. Gravad lax: Dela laxen i två lika stora bitar. Ta bort ev ben från laxen med en tång.
2. Skala och ansa rödbetan och riv den på det grövsta på rivjärnet. Blanda den rivna rödbetan med salt och strösocker.
3. Gnid in laxbiten med blandningen runt om och lägg den i dubbla plastpåsar.
4. Häll i ginen och vänd runt lite så att allt täcks ordentligt. Lägg laxen i kylen och låt grava i två dygn, vänd 3-4 gånger.
5. Picklad gurka: Skölj gurkan och hyvla i tunna skivor på längden med hjälp av en mandolin eller osthyvel.
6. Rör ihop ättika, socker och vatten och häll lagen över gurkorna. Låt dra 15 minuter.
7. Dillolja: Mixa samman dillen med olivoljan. Smaka av med salt.
8. Pepparrotscreme: Rör ihop färskosten med riven pepparrot och lägg krämen i en plastpåsen med tyll (eller skippa om du hellre vill klicka ut krämen med hjälp ev en sked).
9. Kavringssmul: Smula brödet och stek det gyllene i smöret på medelhög värme. Smaka av med salt.
10. Ta upp laxfilén ur lagen, klappa torr med hushållspapper.
11. Häll av lagen ifrån gurkan.
12. Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på tallrik tillsammans med den inlagda gurka.
13. Spritsa ut kluttar av pepparrotscremen och ringla över dillolja. Toppa med kavringssmul och färska örter, t ex körvel.
8 portioner