Hemköp

Rödbetstartar med senapsmajonnäs och krispigt vinterströssel

RECEPT FRÅN SPENDRUPS

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, serverar tartar på kokt, bakad och råstekt rödbeta toppad med krispigt vinterströssel.

60 min

Rödbetstartar med senapsmajonnäs och krispigt vinterströssel

Ingredienser

  • 800 g
    rödbeta
  • 1 msk
    matolja
  • 1 msk
    rapsolja
  • 1 st
    saltgurka
  • 2 st
    scharlottenlök
  • 2 st
    lök
  • 6 tsk
    dijonsenap
  • 1 tsk
    senapsmajonnäs
  • 4 tsk
    kapris
  • 1 tsk
    senap
  • 1 st
    äggula från ägg
  • 3 dl
    rapsolja
  • 2 tsk
    sherryvinäger
  • 1 st
    jordärtskocka
  • 2 msk
    solroskärnor
  • 1 dl
    grönkålsblad
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1
    olja till fritering
  • 4 st
    Melleruds Pilsner Alkoholfri

Gör så här

Krispigt vinterströssel:
1. Skiva jordärtskockan tunt på mandolin. Fritera på 150 grader tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
2. Fritera de repade grönkålsbladen på samma temperatur. Obs! tänk på att det stänker varm olja. Bladen ska bli mörkgröna och lite transparenta. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Hacka solroskärnorna och blanda med jordärtskockschipsen och grönkålen, krossa lätt med handen och salta. 

Kokt rödbeta:
1. Koka en av rödbetorna mjukt i saltat vatten, kyl och skala.
2. Hyvla tunt 12 skivor på mandolin, pensla skivorna med kallpressad rapsolja, tärna ner det som blir över till tartaren.

Ungsbakade rödbetor:
1. Baka hälften av resterande rödbetor med skal i mitten av ugnen på 180 grader i ca 1 timme, eller tills de är mjuka i mitten. Ta ut betorna och låt svalna.
2. Skala betorna och tärna. 

Råstekta rödbetor:
1. Skala och riv resten av rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet.
2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek den rivna rödbetan på hög värme i ca 4 minuter. 

Senapsmajonnäs:
1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Om du känner att den blir för tjock, späd med några droppar vatten. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger. 

Rödbetstartar:
1. Finhacka schalottenlök. Tärna saltgurkan fint.
2. Blanda schalottenlök, saltgurka, dijonsenap, 2 msk av senapsmajonnäsen och den bakade rödbetan tillsammans med den rivna stekta rödbetan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
3. Lägg upp tartaren på fyra tallrikar, klicka på mer senapsmajonnäs, täck med den skivade betan.
4. Toppa med ramslökskapris och vinterströsslet.

Serveras gärna med en Melleruds Alkoholfri

 

4 portioner

Hemköp chat icon