Hemköp

Rökig BBQ-sås

Liquid smoke, tabasco och färskpressad juice i en sås som lyfter både hamburgare och burritos. Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.

30 min

Rökig BBQ-sås

Ingredienser

  • 1 st
    finhackad gul lök
  • 4 st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk
    rökt paprikapulver
  • 1 msk
    spiskummin
  • 2 st
    lagerblad
  • 2.5 dl
    ketchup
  • 2 msk
    dijonsenap
  • 0.5 dl
    vitvinsvinäger
  • 0.5 dl
    farin- eller råsocker
  • 2 tsk
    tabasco
  • 1 dl
    färskpressad apelsin-, ananas- eller ½ dl limejuice
  • 1 tsk
    liquid smoke
  • 1 msk
    mörk grönsaksfond
  • 1 msk
    japansk sojasås
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 msk
    olja till stekning

Gör så här

1. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs lök och vitlök tills den mjuknat och börjat få färg.

2. Tillsätt de torra kryddorna och låt fräsa ett tag så att det börjar dofta gott.

3. Rör ner ketchup, senap, vinäger, socker, tabasco, fruktsaft, liquid smoke, fond och sojasås. Koka på medellåg värme i cirka 20 minuter så att alla smaker går ihop. Rör om då och då, så att det inte bränner fast i botten. Smaka av och justera syra, sälta, hetta och kryddor efter tycke och smak. Ta ut lagerbladen och mixa om du vill ha såsen slät, eller servera den chunky. Servera varm eller kall till vad som helst.

4 portioner

Hemköp chat icon