Med rosépeppar i degen tas pepparkakan till en ny dimension. Tillsammans med en kräm på cheddarost och torkade fikon med glöggsmak, är julen fulländad. Obs! Degen görs dagen innan och får vila i kylskåp över natten.
40 min
ROSÈPEPPARKAKOR
CHEDDARKRÄM
GLÖGGMARINERADE FIKON
Rosépepparkakor: 1. Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp, lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och låt massan kallna utan omrörning. Rör till sist i bikarbonaten och mjölet.
2. Linda in degen i plastfolie. Låt vila kallt i kyl till nästa dag.
3. Glöggmarinerade fikon: Dela fikonen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med glöggen, låt stå och dra minst 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Kavla ut den tunt på ett mjölat bakbord. Strö över lite stött rosépeppar och kavla in. Skär degen i lika tjocka remsor, dela sedan remsorna så att du får avlånga rektanglar.
5. Lägg kakorna på en plåt och baka dem i mitten av ugnen ca 7–10 min eller tills gyllene. Ta ut och låt kallna helt.
6. Cheddarkräm: Mixa samman den rivna cheddarosten med cream cheese till en slät kräm. Smaka av med nymalen svartpeppar och ev lite salt. Montera en spritspåse med tyll och fyll den med ostkrämen.
Vid servering: spritsa ut en klick ostkräm på varje kaka. Toppa med de glöggmarinerade fikonen och servera direkt. Eller: Ställ fram allt på en bricka och låt gästerna göra sina egna.
25 portioner