Hemköp

Rostad rotsellerisoppa med gräslökskrutonger

Mustig och god soppa med rotfrukter och vitt vin. Perfekt för såväl ruggiga som soliga dagar.

35 min

Rostad rotsellerisoppa med gräslökskrutonger

Ingredienser

  • 700 g
    rotselleri
  • 2 st
    lök
  • 2 st
    vitlöksklyfta
  • 1 st
    morot
  • 2 msk
    smör
  • 1 dl
    vitt vin
  • 6 dl
    vatten
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl
    matlagningsgrädde
  • 1 msk
    soja
  • 4 skivor
    surdegsbröd
  • 2 msk
    rapsolja
  • 1 knippe
    gräslök
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 tsk
    chililflakes
  • 1 krm
    peppar
  • 2 msk
    olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta 15-20 minuter.

3. Skala och hacka lök, vitlök och morot smått. Smält smöret i en kastrull och stek lök, vitlök och morot mjuka.

4. Bryt brödet i mindre bitar och stek dem gyllene i oljan i en stekpanna. Hacka gräslöken och blanda med krutongerna.

5. Ta ut rotsellerin och lägg i kastrullen med grönsakerna. Höj värmen och tillsätt vinet. Låt det koka ordentligt så att alkoholen försvinner.

6. Tillsätt vatten, buljong, grädde, salt, peppar och soja. Låt koka i 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer.

7. Servera med krutonger, olivolja, lite extra gräslök och chiliflakes.

4 portioner

158,86 kr
Hemköp chat icon