Hemköp

Rostad svartrot med friterad ostronskivling, jordärtskocka & dragon

Recept från i säsong: december 2017

60 min

Rostad svartrot med friterad ostronskivling, jordärtskocka & dragon

Ingredienser

JORDÄRTSKOCKA

  • 400 g
    jordärtskockor
  • 1 msk
    matolja
  • 1 tsk
    salt

LÖKSMÖR

  • 50 g
    smör
  • 1 st
    gul lök, hackad
  • 0.5 st
    citron, fint rivet skal
  • 0.5 kruka
    timjan

BAKAD SVARTROT

  • 800 g
    svartrot
  • 100 g
    smör
  • 0.5 kruka
    timjan
  • 1 nypa
    salt

DRAGONMAJONNÄS

  • 2 dl
    majonnäs
  • 0.25 kruka
    dragon, hackad
  • 1 tsk
    vinäger

FRITERAD OSTRONSKIVLING

  • 120 g
    ostronskivling
  • 8 dl
    matolja, att fritera i

BROCCOLI

  • 1 st
    broccoli, delad i 8 buketter
  • 50 g
    mandel, fint riven
  • 1 nypa
    salt

SPETSKÅL

  • 1 st
    spetskål
  • 1 tsk
    salt
  • 1 msk
    smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skockorna: Dela skockorna, pensla med olja och krydda med salt. Ugnsbaka ca 20 minuter.

3. Löksmör: Lägg smöret i en kastrull och låt löken puttra ca 15 minuter på låg värme.

4. När skockorna är klara gröp ur och lägg i löksmöret, krydda med salt och rivet citronskal. Spara de halva skalen.

5. Svartrötter: Koka al dente i saltat vatten ca 10 minuter. Låt rinna av, lägg i en ugnsfast form. Toppa med smör, timjan och salt. Ugnsbaka ca 15 minuter.

6. Spetskål: Lägg klyftorna i en form krydda med salt, timjan och smör. Ugnsbaka ca 20 minuter.

7. Dragonmajonnäs: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt.

8. Broccoli: Dela broccoli i mindre bitar och koka i saltat vatten, låt rinna av väl. Krydda med salt och rulla i mandel.

9. Friterad ostronskivling: Värm oljan till 175°, lägg försiktigt i svampen och fritera tills den är gyllenbrun, låt rinna av på papper och krydda med salt. Fritera även de halva jordärtskocksskalen.

4 portioner