Rostade morötter med bulgur med tahiniyoghurt & mandel

Söta morötter med fräsch yoghurt, mandel och somriga kryddor. På morotsblasten gör vi en pesto.

45 min

Rostade morötter med bulgur med tahiniyoghurt & mandel

Ingredienser

  • 1 dl
    bulgur
  • 2 msk
    hackad persilja
  • 2 msk
    hackad dill
  • 1 msk
    olivolja
  • 2 tsk
    korianderfrö (ej tillgänglig online)
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 msk
    olja
  • 1 tsk
    rökt paprikapulver
  • 600 g
    knippmorötter med blast

MOROTSPESTO

  • 2 dl
    blast från morötterna ovan
  • 1 dl
    bladpersilja
  • 0.5 dl
    olivolja
  • 1 tsk
    citronsaft
  • 1 dl
    mandel
  • salt

TAHINIYOGHURT

  • 1 st
    vitlöksklyfta, riven
  • 2 msk
    tahini
  • 2 dl
    turkisk yoghurt
  • 2 msk
    hackad persilja
  • 2 msk
    hackad dill
  • 0.5 st
    citron, zest av
  • 2 tsk
    jungfruolivolja

Gör så här

1. Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen. Blanda i persilja, dill och olivolja.

2. Värm ugnen till 200 grader. Skär blasten av morötterna, skölj och ställ åt sidan.

3. Krossa korianderfrön med salt i en mortel. Blanda i paprikapulver.

4. Blanda morötterna i oljan och kryddorna och lägg på en stor plåt. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter, tills de fått fin färg. Rosta mandlarna i ugnen i några minuter tills gyllene. Blanda under tiden alla ingredienserna till tahiniyoghurten i en skål och ställ åt sidan.

5. Morotspesto: I matberedare, blanda morotsblast med persilja, olja, citronsaft och 1 dl rostad mandel, smaka av med salt.

6. Lägg morötterna på ett serveringsfat. Låt svalna och ringla över lite av yoghurtdressingen, skeda över morotspeston och häll över olivolja.

4 portioner