Rostbiff på baguette; French beef dip roll

En nattmacka med ursprung i USA: rostbiff, grevéost och silverlök. Dipp som pricken över i. Tips! Vegovariant? Använd annat protein och dipp på svampfond.

90 min

Rostbiff på baguette; French beef dip roll

Ingredienser

  • 800 g
    rostbiff
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 2 msk
    olivolja

DIPP

  • 30 g
    smör
  • 1 st
    gul lök
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 5 dl
    kalvfond
  • 2 tsk
    worcestersås
  • 2 tsk
    timjan

TILL SERVERING

  • 0.5 st
    silverlök
  • 120 g
    grevéost
  • 2 msk
    söt senap
  • 6 st
    minibaguetter (eller briocher)
  • 1 st
    hel inlagd saltgurka

Gör så här

1. Värm ugnen till 180 grader varmluft.

2. Torka av köttet och salta och peppra det på alla sidor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek köttet så att det får fin färg på alla sidor. Lägg köttet i en ugnsfast form. Tillaga i ugn tills köttet når en innertemperatur på 50 grader.

3. Under tiden, skär den gula löken i tunna skivor (eller hyvla på mandolin) och hacka vitlöken. Använd sedan samma stekpanna som du stekte köttet i och lägg i smör, lök och vitlök, stek på låg temperatur tills löken är mjuk. Tillsätt kalvfonden, worcestersås och timjan, sjud i 10 min och ställ åt sidan.

4. När köttet är klart, lägg det på en skärbräda för att vila.

5. Häll såsen direkt i ugnsformen. Koka ur det sista av stekskyn ur stekpannan med en skvätt vatten för att ta tillvara all smak. Häll sedan vätskan i ugnsformen och blanda med en slev. Sila av fonden i en kanna.

6. Skiva silverlöken tunt och lägg i en skål med kallt vatten.

7. Före servering: Häll lite sås (dipp) i en stekpanna så det täcker botten. Skär köttet i tunna skivor och lägg ner i stekpannan. Lägg skivor av ost ovanpå. Värm på låg värme under lock tills osten smälter.

8. Skär upp baguetterna och bred på senap, lägg på köttet tillsammans med ost och toppa med silverlök. Servera med saltgurka och dipp från kannan att doppa mackan i.

6 portioner