En riktig vinterklassiker, perfekt i sportlovstider. Potatis, färska tomater, cornichons och lufttorkad skinka är basen – och krämig racletteost är kronan på verket. Doftar underbart, och smakar massor. Recept från Martina Haag i samarbete med Hemköp.
40 min
1. Skölj potatisen och skala bort fula bitar, men skala inte. Koka i lättsaltat vatten ca 10 min tills den precis börjat mjukna. Häll av vattnet, låt svalna och lägg i kylskåp.
2. Värm ugnen till 175°. Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Det mesta av skalet får du i handen, släng det. Salta potatisen lite.
3. Låt en rejäl klick smör fräsa upp i en liten stekpanna. Lägg ut riven potatis så att det täcker hela ytan och är 2–3 cm tjockt. Stek på båda sidor ca 10 minuter utan att trycka till potatisen. Den ska vara luftig!
4. Lägg röstin på en ugnsplåt, lägg på rejält med ost och några skivor tomater. Grädda i ugnen tills osten smält. Servera med sallad, lufttorkad skinka, smågurkor och sylt.
4 portioner