Rotfruktslåda med morötter & kålrot

Laga lite lådor till julbordet. Det här receptet bjuder på en ljuvlig låda med både kålrot och morot. Låt ströbörd svälla och blanda sedan resten av ingredienserna. Enkelt och supergott!

120 min

Rotfruktslåda med morötter & kålrot

Ingredienser

  • 1 kg
    kålrot
  • 250 g
    morötter (ca. 2-3 st)
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 dl
    ströbröd
  • 2 dl
    grädde
  • 1 st
    ägg
  • 0.5 tsk
    malen ingefära
  • 25 g
    smör
  • 2.5 msk
    sirap
  • 1 nypa
    vitpeppar

TILL GRÄDDNING

  • 1 msk
    smör till formarna
  • 2.5 msk
    ströbröd
  • 5 tsk
    stora smörklickar

Gör så här

1. Skala och skär kålroten och morötter i tärningar. Lägg dem i en kastrull och häll på kokande vatten så att det precis täcker. Salta. Koka rotfrukterna tills de är helt mjuka, 30–40 minuter. Häll av vattnet, men spara spadet.

2. Lägg rotfrukterna i en bunke och mosa dem slätt med en elvisp.

3. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla 10–15 minuter.

4. Blanda rotmos med ströbröds- och gräddblandningen. Blanda i ägg, ingefära och smör. Smaka av med sirap och vitpeppar. Späd ev med lite av det sparade spadet om moset är för fast.

5. Värm ugnen till 150º.

6. Lägg moset i en smord gratängform. Sikta över ströbröd och toppa med smörklickar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme 30 minuter.

8 portioner