Fänkål har mild sötma med kryddiga lakritstoner och gifter sig fint med apelsin. Buljong och honung ger ännu mer smaklyft. Servera gärna med en grönsallad.
60 min
12 ingredienser
Köpklart recept för totalt
130,54 kr
2 st
fänkål
2 msk
olivolja
2 st
apelsiner (125 ml saft från apelsinerna)
1 st
kycklingbuljongtärning
1 msk
flytande honung
1 tsk
dragon
Pajdeg
3.5 dl
vetemjöl
100 g
smör
2 tsk
dragon
0.5 tsk
salt
1 st
ägg
1 msk
kallt vatten
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos och ägg
2 st
fänkål
2 msk
olivolja
2 st
apelsiner (125 ml saft från apelsinerna)
1 st
kycklingbuljongtärning
1 msk
flytande honung
1 tsk
dragon
Pajdeg
3.5 dl
vetemjöl
100 g
smör
2 tsk
dragon
0.5 tsk
salt
1 st
ägg
1 msk
kallt vatten
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos och ägg
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Pajdeg: Blanda mjöl, smör, 2 tsk dragon och salt till en smulig deg. Tillsätt därefter ägg och vatten och blanda ihop snabbt. Ställ i kylen i 15 min.
3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till ca 30 cm i diameter.
4. Skär av de hårda delarna på toppen av fänkålen och ta bort lager som ser mindre bra ut. Skär fänkålen på längden. Spara fänkålens vippor.
5. Stek fänkålen med olja och 1 msk smör för att ge den en fin stekyta.
6. Addera apelsinsaft, kycklingbuljongtärning, honung och 1 tsk dragon. Koka i ca 10–15 min tills fänkålen är mjuk och tills lite vätska finns kvar i pannan. Vänd fänkålen då och då.
7. Fördela fänkålen över degen. Lämna ca 2 cm runt kanterna.
8. Ringla över vätskan från pannan, men lämna lite kvar för pensling.
9. Vik in kanterna och pensla dem med den resterande vätskan från pannan.
10. Grädda i ca 25 min eller tills pajen fått färg.
11. Garnera med fänkålsvipporna.
Köpklart recept för totalt
130,54 kr
Köpklart recept för
130,54 kr