Kola hör december till, och den här blir magisk med smak av saffran. Kolan ska vila i sin form i minst 5 timmar eller allra helst över natten innan den skärs i bitar. Förvara den i rumstemperatur, inte i kylskåp.
20 min
1. Klä en form (som rymmer 1,5 liter) med bakplåtspapper, se till att även kanten är klädd.
2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning med en värmetålig slickepott eller visp. Tänk på att röra i botten hela tiden så att inte kolan bränns vid.
3. Koka kolan till 127 grader, använd en termometer. När kolan nått temperaturen, slå upp den direkt i formen och låt den stelna under minst 5 timmar eller gärna över natten.
4. Skär i önskade bitar och rulla in i vaxat papper eller bakplåtspapper. Förvara i rumstemperatur.
Tips! Om man önskar lite mer sälta i kolan kan man, direkt när man slagit upp smeten i formen, strö över lite fina flingor av salt, jämnt fördelade.
4 portioner