Saffransgran med pistagemandel

Har du sett vilken fin? En sådan kan du också göra och överraska med på julafton. Jo, det är faktiskt mycket lättare än vad det ser ut!

120 min

Saffransgran med pistagemandel

Ingredienser

  • 200 g
    smält smör
  • 5 dl
    mjölk
  • 50 g
    jäst för söta degar
  • 2 paket
    saffran
  • 2 dl
    strösocker eller vit sirap
  • 15 dl
    fint vetemjöl
  • 1 tsk
    salt

FYLLNING

  • 200 g
    riven mandelmassa
  • 200 g
    rumstempererat smör
  • 2 tsk
    vaniljsocker
  • 50 g
    skalade och hackade pistagenötte
  • 1 dl
    hackade russin

PENSLING

  • 1 st
    ägg
  • 1 msk
    Pärlsocker

Gör så här

1. Värm mjölken fingervarm (37°) tillsammans med det smälta smöret.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

3. Rör ner saffran och socker och vänd ner mjölet lite i taget. Spara ca 1 dl till utbakning.

4. Arbeta degen smidig, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig (den ska vara ganska lös).

5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

6. Vispa samman smör, mandelmassa och vaniljsocker.

7. Dela degen i två lika delar och kavla ut (spara lite till toppstjärnan). Bred på mandelmassa och strö över hackade pistagenötter och russin. Lyft försiktigt den andra delen och lägg ovanpå den första. Dela degen i två lika stora bitar. Lägg på bakplåtspapper och skär ut trianglar. Gör bullar av överbliven deg.

8. Skär vågräta skåror längs med granen, men låt en stam (ca 2 cm) i mitten få vara kvar. Skär bort en liten bit underst så att en granfot får plats.

9. Snurra ”grenarna” nerifrån ett par varv ifrån dig. Använd en pepparkaksform och tryck ut en stjärna och sätt den på toppen av granen.

10. Värm ugnen till 225°.

11. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

12. Låt svalna på galler under bakduk. Den här saffransdegen med mandelmassa räcker till 4 lite mindre granar eller 2 lite större. Det blir deg över när du skär ut granen. Skär den till remsor och snurra till bullar!

Den här saffransdegen med mandelmassa räcker till 4 lite mindre granar eller 2 lite större. Det blir deg över när du skär ut granen. Skär den till remsor och snurra till bullar!

4 portioner