2 LIMPOR, 20 MIN 75 MIN I UGN
90 min
Portioner: 4
1 l filmjölk
200 g bovetekärnor
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
2 tsk salt
½ dl mörk sirap
0,25 dl vetekli
8 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
FYLLNING
12 mjuka dadlar
3 dl grovriven Västerbottensost eller annan lagrad ost
75 g grovhackade valnötter
1. Värm ugnen till 150°.
2. Blanda samtliga ingredienser i en stor skål och rör om ordentligt.
3. Klä två 1,5-liters brödformar med bakplåtspapper och häll lite brödsmet i botten av varje form.
4. Kärna ur och skiva dadlarna. Fördela dadlar, valnötter och riven ost över smeten. Varva sedan smet och fyllning och avsluta med brödsmet. Toppa eventuellt med havregryn.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 75 minuter. Brödet är färdigt när det släpper i kanterna. Ta ut bröden ur formarna och dra försiktigt av bakplåtspappret. Låt svalna på galler under bakduk.