Två fina bröd som räcker hela julen ger detta goda och enkla recept, signerat mästerkocken Catarina König. Sirap och pomerans är perfekt till skinkmackan!
120 min
1. Sätt ugnen på 120°C varmluft (eller 160°C, om du inte har varmluftsugn) och klä två brödformar (1,5-2l) med bakplåtspapper.
2. Smält smöret.
3. Rör samman filmjölk, sirap, pomerans och smör. Låt stå en stund.
4. Blanda bikarbonat, salt och rågmjöl väl. Tillsätt sedan mjölblandningen i filmjölksbunken och rör till en slät smet.
5. Fördela smeten i formarna, men spar ca 3 cm upp till kanten.
6. Sätt in bröden i ugnen och låt bakas först 30 min på 120°C. Höj sedan temperaturen till 150°C för att baka brödet ytterligare 40 min. (Använder du inte varmluftsugn så gäller 160°C i 70 min.)
7. Ta ut och låt svalna något innan bröden tas ut ur formarna.
Tips! Förvara bröden i plastpåse så håller de sig fina och saftiga flera dagar.
10 portioner