Salty lemonade med thaibasilika och mynta

En läskande lemonad som med både socker och salt passar törstiga i alla storlekar. Vuxna kan med fördel toppa glaset med en skvätt mezcal eller tequila.

60 min

Salty lemonade med thaibasilika och mynta

Ingredienser

  • 8 dl
    vatten (2 + 6 dl.)
  • 2 dl
    strösocker
  • 0.75 tsk
    salt
  • 5 st
    citroner (ca. 2 dl färskpressad ekologisk citronjuice och fruktkött från.)
  • 1 kruka
    thaibasilika
  • 1 kruka
    mynta

Gör så här

1. Koka upp 2 dl vatten, socker och salt i en kastrull tills sockret löst sig.

2. Koka upp 6 dl vatten i en annan kastrull, ta bort kastrullen från värmen när vattnet kokar och tillsätt citronjuice, det som blev kvar av citronerna när du pressade dem (dvs skal och fruktkött) samt blad och kvist från örterna. Låt stå med lock i 15 minuter.

3. Sila av vätskan och blanda med sockerlagen. Låt svalna och ställ i kylskåp med lock på.

4. Späd med vatten till önskad styrka och servera med is. Dekorera gärna med lite extra örter om du har kvar.

4 portioner