Sju sorters kakor! Och här kommer den första! En riktig klassiker, men det här receptet på schackrutor har lite uppdaterade smaker av kardemumma och citron. Ett måste till nationaldagens kafferep!
40 min
Ingredienser
200 g
smör
1 krm
vaniljpulver
1 dl
socker
4.5 dl
vetemjöl
2 msk
grovt mortlad kardemumma
2 msk
vallmofrö
2 st
rivet skal från citroner
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg smör, socker, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och blanda till en deg.
Dela degen i två delar.
Blanda den ena degen med kardemumma och vallmo.
Blanda den andra degen med citronskal.
Lägg degarna i varsin plastpåse och låt vila ca 30 min i kylen.
Rulla ut till fingertjocka längder.
Lägg en ljus längd med en mörk och byt sen plats till nästa lager. Tryck samman något så de håller ihop.
Skär sen, med en vass kniv, ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg ut på ett bakplåtspapper.